EN

Kako rešiti problem proširenih vena?

Da li Vaše vene postaju sve veće i bolnije? Da li su vidljive?

Možda je vreme da se rešite proširenih vena. Pronalaženje pravog rešenja Vam može poboljšati kvalitet života.

U nastavku teksta se možete informisati o postojećim tretmanima, uključujući i neinvazivnu ehoterapiju.

ŠTA SU PROŠIRENE VENE?

Proširene vene, poznate i kao varikozne vene su dilatirane i vijugave vene. Svaka vena koja se nalazi blizu površine kože može postati proširena, najčešće na nogama, budući da dugo stajanje i hodanje povećava pritisak u venama donjih ekstremiteta.

Najmanje troje od desetoro ljudi su sa problemom proširenih vena, pri čemu je veća verovatnoća kod žena. Drugi faktori rizika obuhvataju starije životno doba, nasleđe, gojaznost, trudnoću i poslove koji zahtevaju duže stajanja.

Protok krvi u zdravim i proširenim venama

DOSTUPNI TRETMANI ZA LEČENJE PROŠIRENIH VENA

Mnogima prošireni kapilari ili paukolike vene su samo kozmetički problem. Za druge, proširene vene mogu da prouzrokuju osećaj težine i svrab u nogama, bol. Bilo da je reč o kozmetičkim ili medicinskim razlozima, razmatranje tretmana proširenih vena podrazumeva nekoliko pitanja i odluka. Koji je pravi tretman za mene, i šta da očekujem?

Postoji određeni broj hirurških i drugih dostupnih tretmana, uključujući:

 • Skleroterapija penom: To je postupak ubrizgavanja specijalne pene pod kontrolom ultrazvuka u proširenu venu. Kroz nekoliko nedelja, tretirane vene počinju da blede. Postoji šansa da će se procedura ponovi na istoj veni, kako bi se postigao potpuni željeni efekat.
 • Lasersku operaciju: Toplotna energija izaziva zatvaranje i smanjenje vene. Rizici laserske operacije proširenih vena uključuju infekciju, krvarenje i oštećenje nerava.
 • Radiofrekventnu ablaciju: Ovaj mini invazivni tretman proširenih vena koristi radiofrekventnu energiju kako bii zatvorio zid unutar vene. Neželjeni efekti mogu biti opekotine na koži, oštećenje nerava.
 • Uklanjanje vena: Danas se retko proširene vene hirurški uklanjaju malim rezovima, jer postoje, nehirurški načini tretiranja proširenih vena koji smanjuju rizik od neželjenih efekata kao što su ožiljci i povrede nerava.

Najinovavitniji način lečenja proširenih vena je Ehoterapija. Tretman se obavlja terapijskim ultrazvukom, takozvanim fokusiranim ultrazvukom visokog intenziteta (HIFU). Ovo je jedinstvena metoda jer je jedini 100% neinvazivni tretman, bez operacione sale, omogućava pacijentu da odmah vrat uobičajenim aktivnostima “, kaže dr Dragan Vasić sa Klinike Vesel (https://www.vesel.rs/), vodećeg centara za lečenje proširenih vena.

DONOŠENJE ODLUKE O NAČINU LEČENJA

Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti o obzir kada birate tretman koji najviše odgovara Vašim potrebama:

Faktori koje terba uzeti u razmatranje uključuju:

 • Vaše opšte zdravstveno stanje
 • ozbiljnost osnovne hronične venske insufijencije
 • Vaša očekivanja

Ehoterapija bi mogla biti bolja opcija za Vas ako želite neinvenzivni metod, robotskom platformom SONOVEIN®, bez ožiljaka, koja vam omogućava da se vratite svakodnevnim aktivnostima odmah nakon tretmana.

DA LI JE EHOTERAPIJA PRAVI IZBOR ZA VAS?

Ehoterapija bi mogla da bude dobar metod za Vas ako je Vaš odgovor na barem jednim od narerdnih pitanja  sa “da”:

 • Da li imate vidljive proširene vene na nogama, ili čak ulkuse?
 • Da li često osećate težinu ili svrab u nogama?
 • Da li ste nezadovoljni prethodnim tretmanom proširenih vena?
 • Da li želite da uklonite Vaše proširene vene bez operacije i opšte anestezije?
 • Da li želite metodu koja Vam omogućava trenutni povratak svakodnevnim životnim aktivnostima i kratkotrajno odsustvo sa posla?

SONOVEIN® je potpuno spoljni tretman

RAZGOVOR SA SPECIJALISTOM ZA VENE

Ako ste zainteresovani za tretman proširenih vena Ehoterapijom, molimo Vas da nas kontaktirate OVDE.