EN

Proširene vene na nogama: tri saveta kako da ih izbegnete

Da li imate proširene vene na nogama i da li se pitate koji bi mogao biti razlog osećaja težine?

Varikozne vene su medicinski termin za vijugave i proširene vene. Svaka vena koja se nalazi blizu površine kože može postati proširena, najčešće  na nogama.

Glavni uzroci proširenih vena su slabost zidova vena i zalistaka  Unutar Vaših vena se nalaze jednosmerni zalisci koji se otvaraju kako bi propustili krv, i zatvaraju kako bi je sprečili povratak unazad. Kada zalisci gube elastičnost, dolazi do nefunkcionalnosti I zadržavanja venske krvi.

Ako se to dogodi, noge postaju otečene. Jedan od razloga mogu biti dugi periodi sedenja ili stajanja.

KAKO DA IZBEGNETE OTEČENE I UVEĆANE VENE NA NOGAMA?

Proširene vene na nogama ne izgledaju lepo i mogu biti bolne. Delimično su posledica genetske predispozicije; ako Vaša oba roditelja imaju proširene vene, verovatnoća nasleđa je 90%. Međutim, promenom životnog stila, možete da izbegnete ili ublažite proširene vene.

SAVET #1: POKRENITE SE

Vežbanje može da ima mnogo pozitivnog efekata na Vaše proširene vene. Ojačavanje mišića nogu, pomaže venama da pumpaju krv do srca,  samim tim sprečavaju da se pojave nove proširene vene.

SAVET #2: PROMENITE ISHRANU

Zdrava ishrana takođe može da pomogne u očuvanju Vaših vena. Postoji nekoliko namirnica koje imaju pozitivan uticaj na vene na nogama:

  • Avokado: Avokado je hrana u trendu sa razlogom. Prepun je vitaminima C i E, za koje se takođe zna da su odlični za zdravlje vena. Glutation je prisutan u avokadu, a za njega se takođe zna da štiti arterije i vene.
  • Cvekla:One je puna fitohemijskog jedinjenja koje pomaže u snižavanju nivoa amino kiselina koje se prirodno javljaju u telu, i koje nekada mogu da napadnu krvne sudove.
  • Špargla: Povrće puno vitamina, kalcijuma, za očuvanje vena.
  • Ruzmarin: Poznat kao pokretač cirkulacije, ruzmarin je odlična biljka koju treba da ubacite u svoju ishranu. Pored toga, sadrži jedinjenje zvano ruzmarinska kiselina koje pomaže u zaštiti tkiva od slobodnih radikala.
  • Đumbir:Poznat po tome da poboljšava cirkulaciju, (idealno, svež) đumbir je odličan dodatak Vašoj listi namirnica.
  • Hrana puna rutinom – trešnje, borovnice i grožđe: Rutin je flavonoid koji pomaže u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, kao i u očuvanju vena.

SAVET #3: IZBEGAVAJTE PRODUŽENO SEDENJE ILI STAJANJE

Da li radite u kancelariji? Onda ste u povećanom riziku od razvoja proširenih vena. Napravite pauzu barem svakih 30 minuta, ustanete i prošetatajte.

Ako ste zainteresovani da saznate više o simptomima i lečenju proširenih vena, molimo Vas posetite sajt https://www.vesel.rs/

1UUticaj faktora sredine na hroničnu vensku insuficijenciju.  Angiology, 2003. 54 Dodatak 1: str. S19-31: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12934754/