EN

Proširene vene tokom trudnoće: uzroci, prevencija, lečenje

Da li su Vam se pojavile proširene vene na nogama tokom trudnoće? Odgovorićemo na sva Vaša pitanja u vezi sa tim: uzroci, prevencija, dostupni tretmani…

Podsećanja radi, proširene vene, poznate i kao varikozne vene su dilatirane i vijugave vene: Pod dejstvom gravitacije, krv koja obično cirkuliše prema srcu, ima tendenciju da se zadržava, zato što zalisci više ne funkcionišu kako treba. Proširene vene se smatraju najčešćom manifestacijom hronične venske insuficijencije. Češće su ovim problemom pogođene žene u trudnoći.

ZAŠTO SE PROŠIRENE VENE POJAVLJUJU NA NOGAMA TOKOM TRUDNOĆE?

Proširene vene su jedna od mnogih bolesti koje se mogu pojaviti tokom trudnoće, iz različitih razloga.

 • Pre svega, količina polnih hormona koje telo luči je daleko veća tokom ovog perioda. Estrogen podstiče pojavu edema, a progesteron značajno širi vene, što direktno prouzrokuje varikozne vena.
 • Prekomerna težina kod trudnica je takođe faktor koji će verovatno da prouzrokuje edem i osećaj težine, a samim tim proširene vene. Kompresija vena male karlice matericom koja raste takođe objašnjava pojavu ove vrste patologije.
 • Pored toga, žene imaju nasledni faktor u većini slučajeva.
 • Takođe je faktor rizika broj trudnoća. U prvoj trudnoći je 23%, u drugoj i trećoj 27%, a u četvrtoj trudnoći 31%.

KAKO SPREČITI PROŠIRENE VENE TOKOM TRUDNOĆE?

Lekari daju nekoliko preporuka za sprečavanje proširenih vena.

 • Zdrav način života često može da odloži pojavu proširenih vena: pijte puno vode, redovno šetajte i bavite se sportom (uz saglasnost lekara), zbog aktivacije cirkulacije krvi.
 • Preporučuje da se obrati pažnja na položaj nogu: podignite ih kada ležite i izbegavajte da ih prekrstite.
 • Nemojte oklevati da odete na neke tretmane limfne drenaže za dobijanje osećaja lakoće i dekongestije u nogama.
 • Izbegavajte uticaj toplote koliko god je moguće.
 • Određeno voća imaju svojstva dragocena u borbi protiv proširenih vena. Pomorandže ili generalno cistrusi, bogati su rutinom i kvercitrinom, komponentama korisnim za cirkulaciju nogu. Grožđe je bogato flavonoidima, supstancom koja poboljšava povratak krvi u venama. Takođe se preporučuje da se grožđe jede sa semenkama koje su bogate supstancama sa antioksidantnim i drenažnim dejstvom.

KAKO LEČITI PROŠIRENE VENE TOKOM TRUDNOĆE?

Tokom trudnoće indikovan je konzervativan tretman.

 • Lečenje proširenih vena tokom trudnoće se bazira na: kontroli telesne težine, fizičkoj aktivnosti ili elastičnoj kompresiji uz upotrebu kompresijskih čarapa. Čarape vrše pritisak na vene, što povećava protok krvi u nogama.
 • Preporučuju se hladne obloge na nogama kako bi se smanjio otok i stimulisala cirkulacija krvi.

Nakon porođaja, mnoge proširene vene će spontano nestati.

PROŠIRENE VENE TOKOM TRUDNOĆE: KADA TREBA DA BUDEMO ZABRINUTI?

Proširene vene mogu da Vam smetaju i izazivaju bol, ali predstavljaju mali rizik po Vaše zdravlje i retko izazivaju probleme sa cirkulacijom. Međutim, važno je da kontaktirate doktora pošto primetite bolnu osetljivost u nivou proširene vene.

Glavna komplikacija proširenih vena koja može da se pojavi tokom trudnoće je tromboflebitis, sa formiranjem tromba ili ugruška. Krajnja komplikacija hronične venske bolesti je pojava ulkusa ili otvorene rane, zbog čega je potrebna konsultacija angiologa ili vaskularnog hirurga.

DOBRE VESTI

Trudnica koja nema porodičnu istoriju proširenih vena, koja nema višak kilograma i koja se redovno bavi nekom fizičkom aktivnošću nema značajan rizik od razvoja proširenih vena.

Kod nekih žena, proširene vene mogu nestati posle porođaja, naročito, ako ih nisu imale pre trudnoće.

Ako želite da saznate više o simptomima proširenih vena i kako se mogu lečiti, molimo Vas da posetite sajt https://www.vesel.rs/